Deelnemers aan een lotgenotengroep houden er een goed gevoel aan over. Ze kunnen hun eigen verhaal kwijt en leren van die van anderen. En het levert waardevolle ervaringskennis en praktische tips op. Het krijgt hiermee het karakter van een zelfhulpgroep. Ook andere belanghebbenden kunnen veel profijt hebben van lotgenotencontact en zelfhulpgroepen. In dit blog benoem ik de belangrijkste stakeholders en de voordelen die zij hebben als ze ervaringskennis van zelfhulp- en lotgenotengroepen betrekken in hun beleid en de dagelijkse praktijk.
Over wie hebben we het?
Wij zien zes stakeholders die een groot belang hebben bij zelfhulp- en lotgenotengroepen en de ervaringskennis waarover zij beschikken:
- gemeenten
Geheel passend bij de tijdsgeest worden deelnemers aan zelfhulpgroepen medeverantwoordelijk voor verbetering van hun situatie. Bovendien vormen deze groepen een ideaal podium voor reflectie op gevoerd beleid en de uitvoering en is het een efficiënt model om met grote groepen burgers in het sociaal domein in contact te blijven. - professionele zorg- en hulpverleners
Deelnemers worden mondiger dankzij ervaringskennis van anderen. Zij kunnen beter aangeven waar ze mee zitten en worden opener naar de zorgverlener. Professionals krijgen zo nieuwe inzichten in hun cliënten, de relatie verbeterd en therapietrouw wordt vergroot. - beleidsmakende instanties
Ervaringskennis is een zeer krachtige bron bij het definiëren van sociale problemen en kan worden benut in het maken van beleid. Nieuwe ideeën kunnen worden getoetst bij ervaringsdeskundigen.
‘De informatie van ervaringsdeskundigen gaf ons waardevolle inzichten om ons beleid aan te scherpen’
- maatschappelijke organisaties
Ervaringskennis en de leefwereld van lotgenoten biedt maatschappelijke organisaties houvast om aanbod op collectieve vragen, knelpunten en dilemma’s aan te passen. Het kan zelfs zo zijn dat aanbod wordt ontwikkeld vanuit het perspectief van lotgenoten. - naasten en mantelzorgers
Naasten en mantelzorgers zijn een geweldige steun voor mensen in kwetsbare situaties. Maar wat ze begrijpelijkerwijs niet hebben is dezelfde ervaring die degene die ze helpen wel heeft. Lotgenotencontact zorgt ervoor dat de hulpbehoevende sterker in zijn schoenen komt te staan. En door de nieuw opgedane kennis en ervaringen van anderen, kan hij beter onder woorden brengen waarmee hij worstelt waardoor men dichter tot elkaar komt. - onze samenleving
Iedereen die gezond is en meedraait in de maatschappij verwacht van anderen dat ze daar zelf ook voor zorgen. Dat onderling contact tussen lotgenoten bijdraagt aan meer participatie betekent maatschappelijk draagvlak. Want als iedereen -naar vermogen- meedoet worden we daar allemaal beter van.
Benutten van ervaringskennis is key
Ervaringskennis krijgt steeds vaker een plek naast wetenschappelijke en professionele kennis, beleid en methoden. Ervaringskennis zorg ervoor dat er een brug wordt geslagen tussen de lotgenoot en professionals zoals zorgverleners, beleidsmakers, bestuurders en (gemeente-) ambtenaren. Het inzetten van ervaringskennis biedt bovendien kansen voor het ontwikkelen van preventieve maatregelen.
Zelfhulp is een efficiënt instrument
Contact leggen én houden met kwetsbare burgers is intensief, vooral omdat dit vaak 1 op 1 wordt gedaan door professionals. Met het organiseren van zelfhulp heb je niet alleen een groepsgewijze benadering voor handen; de lotgenoten onderling houden de groep zelf in stand! Een ander belangrijk aspect is dat de kwaliteit van hulpaanbod getoetst kan worden op effectiviteit. Zelfhulpgroepen geven directe feedback en inzichten om aanbod te creëren dat hout snijdt.
Handig om de stakeholders in één plaat te zien? Kijk dan even op [link naar plaat]